Onko sinulla jokin kysymys?
Vastaamme kysymyksiisi seuraavaan arkipäivään mennessä. Kiireisissä asioissa ota yhteyttä puhelimitse.
Muuramen apteekki helposti lähelläsi
ma - pe 9-19
la 9 - 16
su suljettu
Apteekkien neuvonta säästääkin muualla terveydenhuollossa liki miljardi euroa vuodessa. Meillä on paljon luotettavaa tietoutta monista sairauksista, itsehoitotuotteista ja arjen vaivoista, joiden avulla toimimme terveydenhuollon tukena terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä.
Muuramen apteekki on arjen terveyden tukipiste, jonka tehtävänä on huolehtia Muuramelaisten terveydestä luotettavan tiedon kera. Olemme läsnä, kun kaipaat luotettavaa tietoa ja neuvontaa. Tältä sivulta löydät yleisimpiä asiakkaidemme kysymyksiä, joihin saamme vastailla usein.
Kyllä voit hakea. Ota mukaasi läheisesi kela kortti ja noudettavan lääkkeen nimi. Toisen puolesta asiointiin käy Kela-kortin sijasta myös potilasohje tai tulostettu yhteenveto läheisesi lääkemääräyksistä, jonka läheisesi voi tulostaa Omakannasta.
Toiselle henkilölle voi myös antaa sähköisen valtakirjan, jolla valtuuttaa hänet asioimaan apteekissa. Valtakirjan voi tehdä Suomi.fi verkkopalvelussa: Valtuudet – Anna ja pyydä valtuuksia – Apteekkiasiointi
Kalenterivuonna Kelan korvaamista reseptilääkkeistä asiakas maksaa ensimmäiset 50 euroa itse. Tämän jälkeen hankituista kelakorvattavista reseptilääkkeistä saa Kelan korvauksen. Alkuomavastuu ei koske alle 18 vuotiaita, vaan sitä toteutetaan sen vuoden alusta alkaen, jolloin asiakas täyttää 19 vuotta.
Jos nenä vuotaa lämpötilojen vaihdellessa tai voimakkaista hajuista, on yleensä kyseessä niin kutsuttu vasomotorinen nuha. Vaiva on hyvin yleinen ja vaaraton, mutta kiusallinen. Oireista se on helposti tunnistettavissa, mutta varma diagnoosi on hyvä saada lääkäriltä, joka määrää hoidon, jolla nuhaa voi helpottaa. Hoito sisältää yleensä kortisonipohjaisen nenäsumutteen, jota tavallisesti käytetään vähintään 2 viikkoa yhtäjaksoisesti. Ksylometatsoliinia sisältäviä flunssasumutteita voi vuotavaan nenään käyttää vain lyhytjaksoisesti, koska pitkäaikaiskäytössä ne tekevät nenän tukkoiseksi ja saattavat vaurioittaa limakalvoja.
Valikoimastamme löytyy ilman reseptiä eläimen stressitilanteita/pelkotilanteita helpottamaan tablettivalmisteita, spray-valmiste sekä pistorasiaan liitettävä feromonihaihdutin. Pelkotilanteisiin löytyy myös reseptivalmisteita, joista voi kysellä lisää eläinlääkäriltä.
Talvella ihon kuivuminen on voimakkaampaa esimerkiksi lämpötilojen vaihtelun seurauksena ulko- ja sisätilojen välillä. Ihon kuivuminen aiheuttaa kutinaa, kirvelyä, punoitusta ja hilseilyä. Pääasiallinen hoitomuoto on päivittäinen rasvaus perusvoiteella.
Sopivan perusvoiteen löytää parhaiten kokeilemalla. Kannattaa aloittaa ensin keskirasvaisella rasvalla ja valita siitä kevyempi tai paksumpi omien mieltymysten mukaan. Pahimmille kutina alueille, mitkä punoittaa tai hilseilee voimakkaasti, voi käyttää myös mietoja kortisonivoiteita itsehoidosta kuuriluontoisesti. Ne tehokkaasti vähentävät kutinaa ja nopeuttavat ihon paranemista, etenkin jos ihoa on tullut raavittua. Kortisonin ja perusvoidetta voi käyttää samanaikaisesti. Ennen perusvoiteen levittämistä on kuitenkin hyvä pitää noin tunnin väli kortisonin levityksen jälkeen. Jos kutina on niin voimakasta, ettei saa yöllä nukuttua, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.
Finrexin sisältää aspiriinia eli asetyylisalisyylihappoa (ASA), kofeiinia ja askorbiinihappoa eli C-vitamiinia. ASA on tulehduskipuläke, joka lievittää kipua ja tulehdusrektiota. Finrexin ei ehkäise flunssan tuloa, mutta se helpottaa flunssan oireita. Buranan vaikuttava aine on ibuprofeeni, joka on myös tulehduskipulääke. Ibuprofeeni vaikuttaa estämällä tulehdusaineiden tuotantoa elimistössä.
Samaan aikaan otettuna kahta eri tulehduskipulääkettä riski mahasuolikanavan verenvuotoon kasvaa. Lisäksi ne aiheuttavat mahasuolikanavan limakalvon ärsytystä ja haavaumia. Sopiva lääke Finrexinin TAI Buranan kanssa yhdessä otettuna on parasetamoli, joka ei ole tulehduskipulääke.
Tulehduskipulääkkeitä ei saa käyttää, jos on sairastettu ruoansulatuskanavan haavauma tai verenvuoto, astma tai sydämen, maksan tai munuaisten vajaatoiminta. Lisäksi verenohennuslääkkeiden käyttäjien ei tule käyttää tulehduskipulääkkeitä, sillä yhteiskäyttö lisää verenvuotojen riskiä.
Mikään voide ei tee ihmeitä. Mutta tervetuloa tutustumaan kosmetiikkavalikoimaamme, etsitään teidän ihollenne mahdollisimman sopiva tuote.
Alle 1 vuotiaat suojataan mieluiten kokonaan auringon paahteelta vaatetuksella ja alle 3 vuotiaille fysikaalinen suoja. Lapsille löytyy myös yhdistettyjä fysikaalisia/kemiallisia voiteita.
Monipuolinen ravinto, riittävä lepo ja muu itsestään huolehtiminen ovat tärkeitä hiusten hyvinvoinnille. Ravintoaineiden monipuolinen saanti on tärkeää. Tiedetään, että biotiini, seleeni ja sinkki edistävät hiusten pysymistä terveinä. Normaali, tasapainoinen suomalainen perusruokavalio on toimiva pohja hyvälle ololle. Jos et saa ruokavaliosta tarpeeksi esimerkiksi biotiinia, voit tarvittaessa kokeilla biotiini-ravintolisää.
Silmät voivat vuotaa siksi, että ne ovat kuivat. Kuivasilmäisyyden oireita ovat kirvely, punoitus, roskan tunne, kutina ja näöntarkkuuden vaihtelu. Harmillinen kuivasilmäisyyden oire on myös niin kutsuttu paradoksaalinen vetistely, jolloin silmä vuotaa kuivuuttaan. Vuotaminen voi alkaa jo aivan pienistä ärsykkeistä, kuten pölystä tai tuulesta. Ohut, vetinen kyynelneste ei voitele silmänpintaa kunnolla, ja silmä vuotaa entistä enemmän.
Kuivasilmäisyyttä voi helpottaa silmätipoilla ja muilla silmänkostutusvalmisteilla, joita saa apteekista itsehoitotuotteina. Tuotteita on monenlaisia, ja itselle sopivimmat löytää yleensä kokeilemalla. Kysy neuvoa farmaseuteiltamme.
Emättimen ja ulkosynnyttimien kutina ei useinkaan johdu hiivatulehduksesta, vaan limakalvojen kuivuudesta. Emättimen kuivuus on hyvin yleinen vaiva, josta joka toinen nainen kärsii jossain vaiheessa elämää. Tyypillisiä oireita ovat emättimen ja ulkosynnytinten kutina, kirvely, arkuus, ärsytys ja yhdyntäkivut. Kuivuus voi myös heikentää virtsanpidätyskykyä ja kuivat limakalvot lisäävät virtsatie- ja emätintulehduksia. Emättimen kutina on myös hiivatulehduksen oire, mutta hiivatulehduksessa on lisäksi kokkareista valkovuotoa ja häpyhuulet ovat voimakkaan punaiset.
Kuivia limakalvoja voi hoitaa itse. Kuivuutta voi ennaltaehkäistä monin keinoin. Alapääpesuun riittää pelkkä vesi kahdesti päivässä. Pesuaineiden käyttöä kannattaa välttää. Kuten lapsilla myös naisilla ilmakylpy hoitaa limakalvoja. Nuku ilman pikkuhousuja ja käytä pikkuhousunsuojia harkiten. Myös hankaavat vaatteet kannattaa vaihtaa väljempiin. Limakalvoja kosteuttamaan voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia paikallishoitovalmisteita. Niitä on saatavana voiteina, geeleinä ja emätinpuikkoina. Niitä käytetään aluksi kaksi viikkoa joka päivä ja sen jälkeen kaksi kertaa viikossa ylläpitämään limakalvojen kuntoa niin kauan kuin on tarvetta. Paikallishoitovalmistetta tarvitaan erityisesti vaihdevuosien jälkeen. Jos oireet eivät helpota parin viikon aikana, on syytä hakeutua lääkäriin.
QR-koodi liittyy lääkkeen aitouden todentamiseen. Kyse on Euroopan laajuisesta lääkevarmennuksesta, joka koskee lääkeyrityksiä ja -tukkuja sekä apteekkeja. Jokaisessa pakkauksessa on omanlaisensa QR koodi, jonka skannaamalla voidaan todeta, että lääke on aito. Farmaseutti skannaa lääkepakkauksen koodin ja tarkistaa turvaominaisuudet lääketoimituksen yhteydessä.
D-vitamiinin saantisuositus ei varsinkaan Suomen talvessa täyty luonnostaan. Alle 18-vuotiaille lapsille, odottaville äideille sekä yli 75-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden riittävän saannin varmistamiseksi. Myös terveiden, työikäisten aikuisten kannattaa käyttää D-vitamiinivalmisteita loka-maaliskuussa, jos ruokavalioon ei kuulu päivittäin D-vitaminoituja maitotuotteita ja margariinia sekä kalaa 2–3 kertaa viikossa.
Vaikka on tärkeää huolehtia D-vitamiinin riittävästä saannista, ylisuurista annoksista voi olla myös haittaa. Ravintolisän suositeltavaa vuorokausiannosta tulee noudattaa.
Alle vuoden ikäisille ei suositella yli 25 mikrogramman säännöllistä, päivittäistä D-vitamiinin käyttöä. Heille suositeltava annos on 10 mikrogrammaa päivässä.
Yli kaksivuotiaiden lasten suositeltava vuorokausiannos on 7,5 mikrogrammaa päivässä, aikuisten 10 mikrogrammaa ja yli 75-vuotiaiden 20 mikrogrammaa. Päivittäinen annos ei saisi 1–10-vuotiaillakaan olla säännöllisesti yli 50 mikrogrammaa ja sitä vanhemmilla yli 100 mikrogrammaa.
Ilman reseptiä on saatavilla kaksi eri lääkeaineellista punkkipantavaihtoehtoa: Seresto vet ja Scalibor vet. Seresto vet:ia voi käyttää uimisen aikana, mutta Scalibor vet:ia ei. Seresto vet on tehokas punkkipanta, jolla on punkkeihin sekä tappava että karkottava teho. Teho säilyy 8 kk eli yksi panta riittää koko punkkikaudeksi.
Tyypillinen allergian aiheuttaja keväisin on siitepöly. Hoidossa käytetään anihistamiinitabletteja, kortisoninenäsumutteita ja antihistamiinisilmätippoja. Allergisen nuhan ensisijainen hoito on kortisoninenäsumute. Silmäoireiden hoidoksi puolestaan suositellaan antihistamiinisilmätippoja. Antihistamiinitabletteja voidaan käyttää joko yksinään tai yhdessä paikallishoitojen kanssa. Suun kautta käytettävät antihistamiinit saattavat väsyttää. Jos lääke aiheuttaa väsymystä, voi kokeilla ilta-annostelua tai lääkkeen vaihtoa vähemmän väsyttävään antihistamiiniin, kuten desloratidiiniin.
Jos nenä on ollut tukossa ja vuotaa kirkasta nestettä etenkin pidemmän aikaa, kyseessä voi hyvinkin olla allerginen nuha eikä flunssa. Flunssa yleensä kestää vain lyhyen aikaa, yleensä noin viikon, ja siihen riittää noin viikon käyttöön tarkoitetut nenää avaavat lääkkeet. Allergiaan sen sijaan kannattaa kokeilla antihistamiinia tablettina suun kautta tai kortisonipohjaisia nenäsumutteita allergiahyllystä. Nämä helpottavat nenän tukkoista oloa ja vähentävät liman eritystä tehokkaasti, koska ne hoitavat oireiden taustalla olevaa allergiaa.
Allerginen nuha on hyvin yleinen, se voi olla joko eri kasvien siitepölykautena kevät – syksy ajalla tai tulla huonepölyn seurauksena talvellakin. Allergialääkkeet sopivat pitkäaikaiseen käyttöön, ihan vuoden ympäri tai allergiakauden ajan. Jos oireistoon kuitenkin liittyy myös voimakkaita silmäoireita tai hengenahdistusta, tulee kääntyä lääkärin puoleen.
Vastaamme kysymyksiisi seuraavaan arkipäivään mennessä. Kiireisissä asioissa ota yhteyttä puhelimitse.